Guatemala - et land fuld af kontraster... 


Guatemala er et mindre land i Mellemamerika. Landet er ca. dobbeltså stort som Danmark og har godt 13. mio. indbyggere. Befolkningen består af ca. 60% indianere, mens hovedparten af den resterende del af befolkningen er ladioner (en blanding af europæere og indianere). Landets officielle sprog er spansk, men rejser man rundt, vil man have mulighed for at høre flere af de 21 indianske stammesprog, som også tales i landet.

Landets historie er præget af vold og brutalitet. Landet har blandt andet været gennem den længste borgerkrig i Latinamerika, som varede 36 år fra 1960 til 1996. Borgerkrigen, som opstod på grund af konflikt mellem guerillaer og militæret, involverede og påvirkede hele landet og har efterladt dybe spor i kulturen og lokalbefolkningen. I perioden blev flere indianerlandsbyer systematisk udryddet af militæret på grund af mistanke om støtte til guerillaerne. Alene i 1980'erne blev mere end 100.000 mennesker dræbt, mens 1,2 mio. indbyggere blev drevet på flugt.I 1996 indgik man en fredsaftale og våbenhvile, og der blev nedsat en demokratisk regering, men situationen er fortsat ustabil, og militæret er fortsat en væsentlig magtfaktor i Guatemala. Efter fredsaftalen og våbenhvilen er kriminaliteten vokset, og hovedstaden, Guatemala City, er en af de hovedstæder i Latinamerika, hvor der er størst kriminalitet.

På trods af ovenstående er Guatemala et udpræget turistmål, både for rygsækrejsende og for mere organiserede ture. Dette skyldes blandt andet de storslåede naturoplevelser og de mange kontraster, som landet byder på.

Fra de travle handelsgader i det hårde miljø i Guatemala City til rolige, charmerende, brostensbelagte stræder i Antigua 40 km derfra. Fra jungleområderne omkring pyramiderne ved Tikal (i det nordlige Guatemala) til Stillehavsstrandene i det sydlige Guatemala. Fra de øde bjergegne i grænseområderne til Mexico til det travle marked i Chichicastenango. Fra de komfortable turistområder med Internet-caféer ved Panajachel-søen til de primitive busture i bjergene.

_____________________________________________________

Den Sikre Vej - Lundedalsvej 40, ST 2 - 2900 Hellerup - Tlf: 38 60 50 85

 

 
Mere om projektet