FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Overvejer du at tage af sted som frivillig hos Camino Seguro, melder der sig helt sikkert en masse spørgsmål. Hos Den Sikre Vej modtager vi mange mails fra folk, der sidder i samme situation som dig. Derfor har vi besluttet at lave denne side med svar på de oftest stillede spørgsmål. Projektet har i øvrigt lavet en håndbog til frivillige med praktiske informationer. Du kan downloade The Volunteer Handbook her.

Oplysningerne på denne side er generelle, og har du spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her eller andre steder på hjemmesiden, er du mere end velkommen til at kontakte foreningens frivilligeansvarlige Camilla Højbjerg på camilla@densikrevej.dk.

Hvad er Den Sikre Vejs rolle?
Hos Den Sikre Vej har vi ikke midler til at bidrage med andet end vores viden om Guatemala og arbejdet som frivillig. Det betyder, at du selv står for alt det praktiske og dermed også selv har friheden til at planlægge din tur, ligesom du ønsker den. Det vi kan tilbyde er gode råd og hjælp både før, under og efter dit ophold hos Camino Seguro. Målet for os er at hjælpe dig til en god oplevelse hos Camino Seguro, på den måde ved vi, at også børnene får glæde af dit ophold.

Hvad laver en frivillig hos Camino Seguro?
Det er muligt at arbejde med mange forskellige opgaver som frivillig. Dine opgaver under opholdet som frivillig kommer til at afhænge af dine interesser og projektets behov. De fleste frivillige arbejder i klasseværelserne i tæt samarbejde med klasselæreren, hvor de hjælper med undervisning og lektiehjælp. Der er dog også mulighed for at være ansvarlig for skolens bibliotek, arbejde på projektets Early Childhood Centre, være frivillig på kontoret mm. Det er vigtigt at tale med ansatte, andre frivillige og frivilligkoordinatoren på projektet om, hvad du kunne tænke dig at lave.

Hvornår bør jeg ansøge om at blive frivillig hos Camino Seguro?
Det anbefales at sende ansøgningen mindst 12 uger inden du regner med at starte arbejdet på projektet. Projektet optager langt størstedelen af de personer, der ansøger. Befinder du dig allerede i Antigua, har du mulighed for at henvende dig på projektets kontor og fortælle dem, at du ønsker at arbejde som frivillig.

Camino Seguro’s kontor i Antigua:
Proyecto Camino Seguro
Calle del Hermano Pedro #4
Antigua, Guatemala
Tlf: + 502-7832-8428
E-mail: infoguate@safepassage.org
Kontortid: 9.00 – 17.00

Hvilke kvalifikationer skal man have som frivillig?
Krav til kvalifikationer afhænger af, hvilken frivilligposition du overvejer at søge hos Camino Seguro. Nogle stillinger kræver særlige kompetencer og uddannelsesbaggrund samt et nogenlunde niveau i spansk, mens andre positioner ikke kræver andet end mulighed for at arbejde som frivillig i mindst 5 uger, overskud og lyst til at arbejde med børn.

Er der noget alderskrav?
Camino Seguro kræver, at frivillige er fyldt 18 år. Der er dog mulighed for at yngre frivillige kan arbejde på projektet, hvis de ledsages af en værge.

Er der noget sprogkrav?
Camino Seguro kræver ikke, at man taler spansk. Dog skal det nævnes, at arbejdssproget på projektet er spansk, og at størstedelen børnene kun taler spansk (jo ældre de er, jo mere engelsk taler de). Det giver derfor en større oplevelse at kunne tale en smule spansk. Mange vælger at indlede deres ophold i Guatemala med et par ugers sprogundervisning, inden de starter hos Camino Seguro.

Er der mulighed for sprogundervisning?
Der er rig mulighed for sprogundervisning i Guatemala til billige priser. Der er sprogskoler i alle større og mindre byer i landet. Det er en god ide at undersøge mulighederne på internettet, inden du tager af sted. Du kan ofte bestille sprogskole hjemmefra, men du kan også sagtens vente, til du kommer til Guatemala. Her har du mulighed for at besøge forskellige skoler og måske også forskellige byer, inden du beslutter dig. Dermed er det også nemmere at forhandle dig frem til en god pris. Der findes også sprogskoler i Antigua, der tilbyder spanskundervisning over Skype for personer, der ikke har mulighed for at opholde sig i Guatemala mens de lærer spansk. Se for eksempel www.academiacolonial.com.

Hvornår kan jeg begynde mit arbejde som frivillig?
Frivillige kan begynde at arbejde på projektet den første og den tredje mandag i hver måned. Inden da skal man dog have deltaget i en guidet tour på projektet, så projektet sikrer, at alle frivillige ved hvad de går ind til. Alle frivillige skal desuden betale en opstartsdonation på $50 til projektet, når de begynder som frivillige. Dette beløb dækker tre Safe Passage T-shirts, tour på projektet, ansøgningsproces og andre frivilligrelaterede omkostninger. Et eventuelt overskud fra disse opstartsdonationer går direkte til projektet.

Hvor lang tid skal man binde sig for?
Hos Camino Seguro kræves det, at man binder sig som frivillig for en periode på 5 uger. Mange vælger dog at forlænge deres ophold til flere måneder, hvilket er muligt at gøre fra uge til uge.

Dækker projektet leveomkostninger?
Som udgangspunkt, nej. Alle donationer, som projektet modtager, går til at give børnene så gode kår som muligt. Der er derfor ikke midler til at lønne de frivillige eller hjælpe med kost og logi, da dette ville betyde færre penge til børnenes uddannelse. Det skal her nævnes, at det ikke koster noget at arbejde som frivillig hos Camino Seguro, hvilket ofte er tilfældet hos andre projekter. Binder du dig for et år eller mere er der dog mulighed for at få projektet til at betale din husleje under opholdet. Siden ressourcerne til dette er begrænsede, er det dog primært for frivillige, der sidder i lederstillinger på projektet.

Guatemala er imidlertid ikke et dyrt land at bo i. Leveomkostninger inkl. husleje, mad og tøjvask kan klares for omkring 2000 kr. om måneden, dertil kommer udgifter i forbindelse med weekendture, shopping og natteliv, se evt. mere under spørgsmålet ’Hvor mange penge skal jeg tage med?’.

Hvor kan jeg bo?
De fleste frivillige vælger at bo hos en lokal værtsfamilie. Dette giver mulighed for at få snakket spansk og få indblik i, hvordan en lokal familie lever. Ofte bor der flere udlændinge hos samme værtsfamilie, enten sprogskolestuderende eller frivillige. Du får dit eget værelse, men skal regne med at dele bad med andre. Prisen for at bo hos en værtsfamilie ligger omkring US$ 70 om ugen. Prisen inkluderer tre måltider mad om dagen, 6 dage om ugen. Søndag er ”fridag” for familien, og du kan benytte lejligheden til at spise på en af Antiguas mange dejlige og billige restauranter.

Der er også mulighed for at bo på hotel eller hostel. Nogle hoteller har adgang til køkken, så man kan lave sin egen mad. At bo på hotel/hostel er dog væsentlig dyrere end hos en familie, så de fleste frivillige vælger at bo på hotel den første uge i Guatemala, indtil de får kontakt til en værtsfamilie.

Endeligt er det også muligt at finde en lejlighed eller et værelse. Dette er ofte en væsentlig dyrere løsning og benyttes især af frivillige, som vælger et længere ophold i landet. Der er flere ejendomsmæglere i Antigua, som kan hjælpe dig med at finde en møbleret lejlighed. En anden mulighed er at undersøge de mange opslag, som hænger rundt om i byen med værelser/lejligheder til leje.

Hvordan fungerer transporten til og fra projektet?
Camino Seguro har en privat bus, som hver morgen samler projektets frivillige op i Antigua kl. 7.25 og kører dem hjem igen omkring kl. 17.30. Det koster Q100 per uge at deltage i denne ordning. Det svarer til ca. 75 DKR.

Er der krav til påklædning som frivillig hos Camino Seguro?
Det forventes af alle frivillige, at de har projektets T-shirts med logo på, mens de er på arbejde. Disse bliver udleveret til de frivillige, når de starter på projektet. Derudover er det vigtigt at have praktisk tøj og sko på, der kan tåle at blive slidt og beskidt. Eftersom piercings (udover øreringe for piger) og tatoveringer associeres med bander i Guatemala, er det forbudt for frivillige at have nogle synlige piercings og tatoveringer, når de befinder sig på projektet. Ligeledes anbefales det, at man ikke har ure og smykker af værdi på, da dette øger risikoen for tyveri.

Hvor mange penge skal jeg tage med?
Hvor mange penge du skal have med til turen, afhænger af dit forbrug. Du skal beregne ’startomkostninger’ på omkring 10.000 kr. til flybillet, forsikring, vaccination m.m. Vælger du at leve på et stramt budget, mens du er frivillig, kan du klare dig med et budget på 2.000 kr. pr. måned. Dog vælger de fleste at benytte weekenderne til at gå i byen, rejse rundt i landet eller besøge nabolandene, og så stiger omkostningerne hurtigt til 4.000 kr. pr. måneden.

Skal jeg have kreditkort eller rejsechecks med?
Der findes efterhånden hæveautomater over hele landet, hvor det er muligt at bruge Visa, Mastercard og Visa Electron. I flere forretninger og restauranter er det også muligt at betale med kort. Rejsechecks er dyre at få udstedt og ofte unødvendige. Vi vil derfor anbefale, at du i stedet for rejsechecks får lavet to kreditkort og sørger for altid at opbevare dem forskellige steder for på den måde at mindske risikoen for at miste begge kort på en gang.

Hvilke vaccinationer skal jeg have?
Vi rådgiver ikke omkring vaccinationer, men vil i stedet henvise dig til egen læge eller Statens Serum Institut.

Tager man af sted alene eller i gruppe?
Du kan komme i kontakt med andre, der skal af sted som frivillig, ved at benytte et af de mange rejseforum på nettet som f.eks. jysk-rejsebureau.dk eller backpacker.dk. Det er dog på ingen måde et problem at rejse alene. Antigua er fuld af backpackere og sprogskolestuderende, også på projektet får du hurtigt en masse venner.

Hvad koster en flybillet?
Priser på flybilletter varierer meget, alt efter hvor tidligt du bestiller dem, hvad tid på året du bestiller dem, og hvor lang tid du skal være væk. Det er en god ide at shoppe lidt rundt og sammenligne priser. Det er også nyttigt at undersøge, hvilke muligheder der er for at ændre hjemrejsedato og destination. Der er mange forskellige rejsebureauer. I foråret 2010 lå prisen på en returbillet fra Danmark til Guatemala på omkring 5.600 kr.

Hvad med forsikring?
For at være frivillig på projektet er det er et krav, at du kan påvise, at du er dækket af en sygeforsikring under dit ophold. Oftest kan du bestille den gennem dit rejsebureau, men sørg for at shoppe rundt for at få den bedste pris.

Hvortil skal jeg flyve, og hvordan er transporten fra lufthavnen?
Det nemmeste er at flyve til Guatemala City og tage en shuttle (minibus) derfra til Antigua. I lufthavnen er der altid personale fra sprogskoler eller shuttles, som med glæde tager dig med til Antigua for US$ 10. Det er en hurtig og sikker måde at komme til Antigua på. Alternativt kan Camino Seguro arrangere en privat chauffør til at hente dig, men denne service koster US$30.

Skal jeg have visum hjemmefra?
Er du dansk statsborger, er det er ikke nødvendigt med visum hjemmefra. Ved ankomst til Guatemala får du automatisk 90 dages turistvisum gratis. Vælger du at blive i Guatemala i mere end 3 måneder, kan du forny dit visum ved at tage over grænsen til et naboland. Dermed får du et nyt visum, når du kommer tilbage til Guatemala. En anden mulighed for forlængelse er at kontakte indenrigsministeriet i Guatemala, dette koster dog penge og kan være tidskrævende.

Hvordan er sikkerheden i Guatemala?
Guatemala City’s Zone 3 og 7, hvor Camino Seguro ligger, er områder præget af fattigdom, stoffer og bandekriminalitet. Hos Camino Seguro er sikkerhed meget højt prioriteret, og derfor er der opsat regler for de frivillige, når de befinder sig på projektet. De må aldrig gå alene i området, og skal de fra den ene af projektets bygninger til den anden, skal det foregå med en lokal ansat som ledsager (oftest via minibus). Ydermere er det strengt forbudt at opholde sig i zone 3 efter kl. 17. Projektet har desuden bevæbnede vagter, som holder uvedkommende ude fra projektets ejendom. Når det er sagt, skal det nævnes, at der aldrig er sket noget med en frivillig i området. Beboerne ved, hvorfor projektet er der, og er venlige og høflige overfor de frivillige. De frivillige har altid følt sig altid trygge i området. Vi gør dog opmærksom på, at vælger du at blive frivillig, er det på eget ansvar.

Desværre er kriminaliteten stigende i Guatemala og især i storbyerne. Det er derfor en god ide at bruge din sunde fornuft og kun færdes på steder, hvor du føler dig tryg. Lad vær med at have mange kontanter og værdipapirer på dig. Det er også en god ide at bære en kopi af dit pas på dig og lade passet ligge derhjemme. Derudover er det en mulighed at scanne alle vigtige dokumenter og sende dem i en fil til din e-mail adresse. På den måde kan du altid printe en kopi af dine papirer, hvis det skulle ske, at du mister originalerne. De fleste udlændinge i Guatemala, som bliver udsat for kriminalitet, får stjålet penge, pas og kameraer, så sørg derfor for at tegne en rejseforsikring, inden du rejser. Der er dog ingen grund til bekymring, de fleste lokale er venlige og imødekommende og det er sjældent, at udlændinge bliver udsat for grovere ting end lommetyveri.

Hvordan kan jeg ellers forberede mig hjemmefra?
En god forberedelse er at købe en guidebog og læse lidt om landet, inden du rejser. Vi vil her anbefale de guidebøger, der henvender sig til backpackere: Lonely Planet, Footprint, Let’s go, Rough Guide, etc. Vi vil helt klart anbefale, at du bestiller og køber guidebøgerne over nettet på forlagenes hjemmesider, eftersom der er mange penge at spare i forhold til boghandlerne herhjemme.

Bør jeg kontakte Den Sikre Vej hvis jeg vil være frivillig på projektet?
Vælger du at blive frivillig, vil vi sætte pris på at få en mail fra dig om, hvornår du tager af sted, og hvor længe du regner med at være på projektet. Dette skyldes flere ting:

Først og fremmest er det rart at vide, at vores arbejde i Den Sikre Vej bærer frugt. Derudover har vi nogle gange brug for oplysninger eller billeder fra projektet, og så er det nemt at kunne skrive til en frivillig på projektet. Vi modtager nogle gange donationer i Danmark i form af forskellige ting, som vi skal have transporteret til Guatemala. Ofte har frivillige været behjælpelig med at tage disse donationer med til projektet.

Efter eller under dit ophold som frivillige må du gerne kontakte os, hvis du har opdateringer til vores hjemmeside eller synes, der mangler nogle vigtige informationer. Vi har derudover altid brug for flere frivillige i den danske forening til at sikre en fortsat støtte af projektet i Guatemala, så har du lyst til at forsætte med at støtte Camino Seguro, efter du er kommet hjem, er det en mulighed at blive aktiv i Den Sikre Vej.

_____________________________________________________

Den Sikre Vej - Lundedalsvej 40, ST 2 - 2900 Hellerup - Tlf: 38 60 50 85

 

 
Frivillig